fredag 28. januar 2011

Frøbrød

Denne oppskriften gir to deilige, grove brød fulle av kjerner og frø. Skulle det være noen skiver til overs blir de kjempegode krutonger! Kutt skivene i terninger (uten skorpe), krydre med salt og pepper og stek kjapt på høy varme i olje. La oljen renne av på kjøkkenpapir og vips, så har du sunne og gode krutonger. 

To oppskrifter i én - ikke verst for fredag å være!

La oss bake brød, dere! Du trenger:
2,5 dl skummet kulturmelk,  2,5 dl vann, 25 g gjær, 1,5 ts salt, 1,5 ss olje, 50 g hvete helkorn, 1,5 dl store havregryn, 1/2 dl havrekli, 500 g sammalt hvete grov, 125 g sammalt rug fin, ca 1 dl hvetemel, 0,5 dl solsikkekjerner, 0,5 dl linfrø og 0,5 dl sesamfrø.

Puh, mange ingredienser, men jeg lover at det er verdt det!

Begynn med å varme melken og vannet til en fingervarm blanding.

Rør ut gjæren i litt av blandingen før du heller på resten av vannet og melken.

Ha i havregryn, havrekli, helkorn, salt og olje.

Hell i sammalt hvete...

...og sammalt rug.

Bland det godt sammen til en klissete deig.

Så skal solsikkekjerner, linfrø og sesamfrø i. Frøene gir brødet litt crunch samtidig som de smaker kjempegodt! Også er visst frø sunt! Det er tre ting i én det. Hva skal man med kinderegg?

Bland i hvetemel, men pass godt på mengden - du vil vel ikke ha et unødvendig tungt brød? Tenkte meg det.

Elt deigen godt og strø over litt mel.

La deigen heve i 1 time.

Etter en time med frivillige aktiviteter (fra din side) er deigen ferdighevet. Velt den ut på en melet benkeplate og elt den lett.

Del deigen i to.

Legg hver deigbit i hver sin smurte brødform på ca 1 1/2 liter.

La brødene få etterheve i 30 minutter.

Strø over havregryn, mel, frø eller hva du måtte ønske og stek brødene nederst i ovnen på 200 grader i 50 minutter - 1 time.

Velv brødene ut av formene og la de avkjøles på rist.

Et brød strødd med havregryn...

...og et med mel.

Slik ser brødene ut inni. Hjemmebakt brød slår butikkjøpt når som helst, hvor som helst.

6 kommentarer:

  1. Hei.
    Har nå lagd disse brødene et par ganger, og syns de smaker fantastisk. Jeg elsker grove brød, jo grovere jo bedre!
    Eneste er at når jeg har laget disse får jeg ikke en bløt deig, men omtrent en suppe. Må ha i ca fem ganger så mye hvetemel for å få litt konsistens på deigen, og for i det hele tatt klare å få de i forma. Så det jeg lurer på er om det er noe feil i oppskrifta, eller om det rett og slett er jeg som gjør noe feil??
    Mvh Anita.

    SvarSlett
  2. Nå tok du meg litt på senga her! Ser jo på mengdene at det blir en VELDIG våt deig. Har fundert og letet tilbake i notater, og jeg har kommet frem til hva som må ha skjedd: Jeg må ha laget dobbel porsjon og surret med mengdene da jeg blogget om det. Prøv med 2,5 dl vann og 2,5 dl skummet kulturmelk istedenfor, det burde bli bra (håper jeg inderlig!).

    Takk for at du sa i fra, det setter jeg pris på!

    Hilsen en småflau Jeanette ;)

    SvarSlett
  3. Da skal jeg prøve med litt mindre væske neste gang :) Takk for kjapt svar :)

    SvarSlett
  4. Hvorfor endret du ikke dette i selve oppskriften? Ikke alle som blar ned til kommentarene før de lager brød :)

    SvarSlett
  5. Enig. Veldig dumt at ikke oppskriften blir endret. Endte akkurat opp med å måtte lage 4-dobbel porsjon ;)

    SvarSlett