fredag 4. mars 2011

Pizza bomba

Er du klar for en smaksbombe av en fritert, innbakt pizza? Les videre! (Jeg nekter å tro deg om du svarer nei. Enten: A. Lyger du, eller B. Bør du oppsøke lege). Denne oppskriften er hentet fra Jamie Olivers Hjemme hos Jaime.

Det er litt jobb med disse bombene, men det er så verdt det. Bare ikke lag dem en tirsdag ettermiddag etter jobb når du vil ha mat på bordet asap. Og ikke bekymre deg, har du ikke frityrkoker, så finnes det en løsning for deg. Jeg lover å fortelle deg den!

Vi tar det steg for steg. Til deigen til 20 pizza bombaer trenger du:
500 g hvetemel, helst tipo 00 (eller tipo 0), 1/2 ss havsalt, 2 ss olivenolje, 1/2 pakke tørrgjær, 3 dl vann og 1/2 ss brunt sukker (stod i kjøkkenskapet da bildet ble tatt).  

Bland sammen mel og salt i en bolle.

Varm vannet fingervarmt og bland det med olje, sukker og tørrgjær i en annen bolle. La det stå noen minutter.

Så heller du blandingen over mel og salt.

Bland, bland, bland.

Helt til du har en slik en. Deig der altså. La den heve under et rent, fuktig kjøkkenhåndkle i en time, til dobbel størrelse.

I løpet av den timen bør du kunne klare å lage sausen. Til den trenger du:
4 klunker olivenolje, 4 hvitløksfedd, en bunt basilikum (bare bladene), 720 ml (690 g) tomatmos (eller du kan bruke et par bokser med hakkede tomater), salt og pepper.

Begynn med å skjære hvitløksfedd i skiver.

Varm opp oljen i en stekepanne. Ha i hvitløksfedd.

Nå skal jeg lære deg hvordan du lettest skjære basilikum! Plukk bladene av planten (ved å knipe inne ved stilken) og samle dem sammen. 

Legg bladene fint ned på et skjærebrett.

Og skjær.

Basilikum i biter på 1-2-3. For å oppsummere: 1 - samle bladene, 2 - legg ned. 3 - kutt. Revolusjonerende eller hva?

Da burde hvitløksfeddene se omtrent slik ut...

...og da er det på tide å ha i tomatmos og basilikum. Bland godt og la det koke opp.

Når sausen har fått et kjapt oppkok finner du frem en sil og en bolle. Sett silen over bollen og hell i tomatsausen.

Bruk en sleiv eller en skje og mos sausen gjennom silen.

Dette var det som var igjen hos meg.

Skrap undersiden av silen for å få med alt.

Ha tomatsausen tilbake i pannen og la den småkoke i 5 minutter.

Da er alt klart til at vi kan lage pizza bomba!
Finn frem hvetemel, 3 dl tomatsaus, 2 pakker fersk mozzarella, 10 cherrytomater, basilikum, salt og pepper. Og deig da såklart!

Gjør klart tilbehøret. Del hver tomat i to og hver mozzarellaklump i 10. 

Ha den ferdighevede deigen på en melet benkeplate. Elt den godt.

Del deigen i to og del hver bit i 10.

Kjevl ut hver bit til en runding med omtrent 10 cm i diameter.

Legg rundingen i hånden din og bøy litt sammen slik at du lager en grop i deigen. Den fyller du med en spiseskje tomatsaus, 1/2 cherrytomat, en mozzarellabit og et basilikumsblad.

Knip rundingen godt sammen. Pass på at kantene henger fast, du vil ikke at bomben skal åpne seg under fritering.

Ha litt mel på på bomben og legg den på et stekebrett.

Hvis du friterer: Varm oljen til 180 grader og stek 3 - 4 stykker om gangen i 5 minutter. Kanskje du må snu dem og steke dem på andre siden også, det kommer litt an på hvordan din frityrgryte er.
Hvis du ikke friterer: Stek pizzaene på stekebrettet midt i ovnen på 225 grader i 15 minutter. (Bombene blir ikke fullt så fantastiske som de frityrstekte, men absolutt gode likevel. Og litt sunnere.)

La pizzaene renne av seg litt på tørkepapir. Kvern over salt og pepper. Hvis du vil kan du varme opp resten av tomatsausen og servere den ved siden av. Vi pleier bare å spise dem som de er.

Sprø utenpå, myke inni. Deilig smeltet ost som har blandet seg med en herlig tomatsaus.

Disse bombene er rett og slett fantastisk gode! Men ikke ta mitt ord for det. Lag dem selv og smak!

4 kommentarer:

  1. Dette ser ekstremt godt ut!

    SvarSlett
  2. Namnam :) Blir som en slags focaccia også?

    SvarSlett
  3. Disse smaker veldig godt, men langt fra focaccia :)

    SvarSlett
  4. Fy søren så godt dette såg ut!! Skal definitivt utprøvast:o))

    SvarSlett