torsdag 30. juni 2011

Stromboli

Stromboli er som en sammenrullet pizza, et pizzabrød kan man vel kalle det. Det høres flott og italiensk ut ikke sant? Men strombolien ble «oppfunnet» i Philadelphia, riktignok i en italiensk restaurant, og navnet stammer fra filmen ved samme navn med Ingrid Bergmann. Så vet du det! Denne strombolien er fylt med italiensk salami, mozzarella og basilikum. 

Til et brød trenger du:
500 g hvetemel, 1 1/2 ts havsalt (pluss litt til topping), 1/2 pose tørrgjær, 3 ss olivenolje (pluss litt til pensling), 3 - 3 1/2 dl vann, 100 g italiensk salami (eller annen god pølse), 200 g mozzarella, blader av 1 basilikumsplante og pepper.

Ha salt og tørrgjær i en bakebolle.

Sikt i hvetemelet. Jeg har aldri skjønt om det egentlig er nødvendig - det står jo siktet hvetemel på pakken... Jeg gjorde det likevel.

Bland sammen mel, salt og tørrgjær.

Ha i olje...

...og vann. Ha i litt og litt vann til du har en passe fast deig. Har du i for mye vann kompenserer du med litt mer mel.

Elt deigen godt på melet benkeplate, 7 - 10 minutter.

Ha deigen tilbake i bollen og hev i 1 time...

...til dobbel størrelse.

Elt deigen i et par minutter og hev igjen i 10 minutter.
Kjevl ut deigen til et rektangel på omtrent 25x40 cm. Du trenger ikke finne frem linjalen, ta det på feelingen.

Fordel salami utover deigen. 

Skjær mozzarellaen i skiver og legg dem på også.

Til slutt slenger du på basilikum og pepper.

Rull den ene langsiden mot den andre, ganske stramt. Press deigskjøtene godt sammen slik at ikke osten renner ut når den smelter.

Legg rullepizzaen på et bakebrett og la den etterheve i 10 minutter. Varm ovnen til 200 grader.

Prikk dype hull (men ikke helt gjennom) med en grillpinne el.

Pensle rullen med olivenolje og dryss over havsalt.

Stek strombolien nederst i ovnen i 30 - 35 minutter. La den avkjøles litt før du skjærer i den.

Skjær i tykke skiver og server som den er til lunsj eller kveldsmat. Vil du servere strombolien til middag, legger du godt med deilig salat ved siden av.

Rullepizzaen smaker også ypperlig kald og kan godt taes med som lunsj eller som turmat. Bruk endestykkene, skjær et 10 - 15 cm tykt stykke og pakk i aluminiumsfolie. Spises som en wrap.

2 kommentarer: