Sitronpai smaker friskt og deilig nå når det er varmt (og klamt!) i været. Server gjerne crème fraîche eller seterrømme ved siden av.
Til en pai trenger du:
Bunn: 125 g smør, 250 g hvetemel, 80 g melis, 30 g mandler og 1 egg.
Fyll: 4 egg, 2 sitroner, 250 g sukker og 50 g smør.
Mal mandlene i en kjøkkenmaskin.
Ha smør og mel i en bolle.
Bruk hendene og smuldre mel og smør sammen.
Ha i egg, melis og mandler.
Bruk hendene igjen og kna deigen sammen til du har en jevn og klissete deig. Pakk den i plast og la deigen hvile i kjøleskapet i 1 time.
Varm stekeovnen til 225 grader.
Kjevl ut den avkjølte deigen mellom to lag med plastfolie. Da slipper du at den klissete paideigen klistrer seg til kjevlen. Ha deigen i en paiform som måler omtrent 26 cm i diameter. Prikk deigen med gaffel.
Stek paiskallet midt i ovnen i 10 - 15 minutter til det er lyst gyllent. Det ser ikke særlig pent ut, men det blir bra til slutt, stol på meg!
Til fyllet begynner du med å smelte smøret. Senk ovnstemperaturen til 180 grader.
Ha sukker og egg i miksmasteren. Kjør til eggedosis.
Riv skallet av sitronene og press ut saften. Ha sitronskall, saft og smeltet smør i med eggedosisen. Bland godt.
Hell fyllet over i paiskallet. Det ser blekt ut nå, men bare vent!
Stek paien midt i ovnen i 20 minutter.
Paien smaker fantastisk både lunken og kald.
Må man ha mandler i bunnen? *allergisk*
SvarSlettNei, det går greit uten. Ta mer mel istedet :)
SvarSlett