mandag 19. desember 2011

Fløtekarameller med mandler

Disse karamellene er nesten for gode! Så fantastisk gode at det er vanskelig å slutte å spise... Ja, det tar litt tid å lage karameller, men det er ikke vanskelig og så absolutt verdt det!


Til 32 mellomstore karameller trenger du:
2,5 dl fløte, 2 dl sukker, 3 ss lys sirup, 20 g smør og ca 50 g mandler (mamma hadde mange slike poser som måtte brukes opp, men du kan gjerne bruke hele mandler som du finhakker selv).

Ha alle ingrediensene utenom mandlene i en kjele.

Kok opp under omrøring...

...og la det koke...

...og koke

...og koke i minst en time, mens du rører innimellom. Pass på at det ikke koker over.

Når karamellen har fått fin...karamellfarge... kan du dryppe en dråpe i en kopp med kaldt vann og la den avkjøle seg litt før du sjekker om den lar seg rulle til en kule. Dette skal ikke være problematisk, da må karamellen koke litt til.

Når karamellen er klar, rører du i mandler.

Legg bakepapir i en form, min måler 20x30, og hell i karamellen. Vil du ha tykkere karameller, velger du en mindre form. Logikk 101.

La karamellen stivne et par timer på kjøkkenbenken og skjær den i passe store ruter. Jeg anbefaler å lage litt mindre karameller enn det jeg har gjort. Legg hele greien i kjøleskapet og la den stivne helt.

Brekk bitene fra hverandre og server til familie og venner! Jeg anbefaler å ikke spise alle selv, hvis ikke du vil bli rund som en julegris. Dagens kostholdstips der, folkens.

Hvis du er i det gavmilde (eller ute-i-siste-liten) hjørnet, kan du pakke noen av godbitene i en cellofanpose og gi vekk i julegave. På lappen skulle det stått fløtekarameller, men håndskriften min er ikke så veldig fin, så det får du heller se for deg.

5 kommentarer:

 1. JEg prøvde å lage fløtekarameller forrige uke, men det gikk ikke så bra! Tror jeg tok de for tidlig av varmen. De smaker veldig godt altså, men de var så myke at jeg kunne bare drømme om å pakke de pent inn og gi bort i julegaver, slik planen var...

  Mer på meg og mannen!

  SvarSlett
 2. Disse så jammen gode ut, smaker de noe likt som de karamellene fra Nidar?=)

  SvarSlett
 3. Michelle: Skal ikke si jeg er noen erfaren karamell-lager, men det kan godt være der feilen lå :P Mine stivnet ikke helt i romtemperatur, så kanskje de også skulle stått litt lenger..

  Silje: Tja, kanskje på smak (hvis du ser bort fra mandlene), men de er nok litt mykere i konsistensen :) Men de ble veldig gode!

  SvarSlett
 4. Tester disse akkurat nå. Lukter greit :)

  SvarSlett
 5. Jeg har laget denne oppskriften 2 år på rad og de er super gode. I år byttet jeg ut mandlene med Rålakridspulver, blandet pulveret i røren i kjelen og de ble kjempe gode.

  SvarSlett