onsdag 20. april 2011

Calzone med skinke og spinat

Calzone er veldig godt og like lett å variere som vanlig pizza. Skulle bare mangle siden den eneste forskjellen er at calzonen er brettet i to... Calzone er praktisk restemat å ta med seg til lunsj, du får alt i en pakke og minimalt med gris. Her har jeg laget en variant med mye løk, skinke og spinat! Følger du denne deigoppskriften lover jeg deg luftig deig med sprø skorpe.

Til fire store calzoner trenger du:
Deig: 1 kg tipo 00 hvetemel, 1 ss flaksalt, 6 dl vann, 4 ss olivenolje, 1 pakke tørrgjær og 1 ss brunt sukker (jeg hadde bare lysebrunt).

Fyll: Olje til steking, 2 middels store løk, 2 hvitløksfedd, 200 g smårettsskinke (vegetar: smørstekt sopp), 1 ts oregano, 200 g spinat, 1 boks gode tomater, salt og pepper.

Topping: 2 klumper fersk mozzarella.

Til deigen begynner du med å blande mel og salt i en stor bakebolle.

Varm vannet lunkent. Siden vi bruker tørrgjær i denne deigen vil det være mest effektivt å varme væsken til 40 - 45 grader. Hvis du har et steketermometer kan du måle varmen på vannet med det. Hvis ikke kjenner du etter på når vannet blir litt varmere enn håndleddet ditt.

Bland vannet med olje, sukker og tørrgjær i en liten bolle. Rør det godt sammen og la det stå noen minutter.

Hell vannblandingen i med bollen med melet.

Rør det sammen med en skje til det er sånn noen lunde blandet sammen.

Så bruker du rene, melete fingre og knar deigen godt sammen. Elt gjerne deigen på benken en stund. Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse.

Mens deigen hever lager du saus. Skjær løk og hvitløk i skiver.

Varm en god klunk olje i en stekepanne. Ha i løk og hvitløk og la det surre noen minutter over middels varme.

Ha i skinke og oregano og bland godt.

Rens og skyll spinaten. Ha i litt om gangen i stekepannen.

Når spinaten faller sammen kan du ha i mer.

Fortsett til all spinaten er tilsatt.

Ha i tomater og rør godt. La sausen koke inn, hvis det er for mye væske vil fyllet lettere renne ut av calzonene.

Deigen hever kjapt når deigvæsken har riktig temperatur. Dette er etter 25 minutter.

Sett stekeovnen på full guffe. For meg var det 250 grader.

Ta deigen ut på benken og slå den ned. Del i fire like deler.

Kjevl hver del ut til en sirkel med omkrets på omtrent 30 cm.

Flytt deigen til et bakepapirkledd stekebrett. Legg 1/4 av fyllet på den ene halvdelen av deigen.

Legg på halvparten av den ene mozzarellaklumpen.

Brett den fyll-frie delen over fyllet.

Press kantene godt sammen med fingrene. Dytt skjøtkanten litt opp. Alt for å passe på at fyllet ikke renner ut.

Stek calzonene nederst i ovnen i 10 - 13 minutter. Pass på bakepapiret, det tåler egentlig ikke så høy varme...

Calzonene blir sprø utenpå...

...og deilig og myk og varm på innsiden. En halv av disse er mer enn nok for meg! Den andre halvparten blir lunsj imorgen. Calzonene kan godt fryses. Pass på å tin dem helt før de varmes i ovnen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar