torsdag 28. april 2011

Formloff

En god oppskrift på loff er alltid kjekt å ha på lur. Det er ikke akkurat det sunneste brødet, men av og til er det lov. Supergodt, høyt og luftig! Også er loff utrolig lett å variere. Tilsett for eksempel ost, krydder eller frø og brødet får en helt annen smak.

Til to høøøye brød trenger du:
3 ss smør, 7 dl ekstra lett eller skummet melk, 50 g gjær, 2 ss sukker, 1 1/2 ts salt og omtrent 1 kg hvetemel.

Smelt smør i en kjele. Ha i melk og varm til fingervarmt.

Smuldre gjæren i en bolle og ha i litt av smør- og melkeblandingen. Rør ut gjæren.

Hell i resten av væsken.

Ha sukker, salt og mesteparten av melet i bollen.

Arbeid deigen sammen til den slipper bollen. Elt godt.

Dekk til deigen og hev i 30 minutter.

Slå ned deigen godt. Da får du ut de største gassblærene som danner seg under heving og som blir til store luftrom i brødet.

Ha deigen tilbake i bollen og la den heve i 30 minutter til.

Slå ned deigen en gang til. 

Del deigen i to like store deler.

Form til brød og ha i to smurte brødformer som tar omtrent 1 1/2 liter.

La brødene etterheve til de titter over kanten på brødformen. Varm stekeovnen til 200 grader. 

Hvis du vil ha en sprø skorpe pensler du brødene med vann. Stek brødene nederst i ovnen i 40 minutter. Sett et stekebrett over brødene hvis de blir for mørke på toppen.

Nystekt loff passer perfekt til en sen helgefrokost.

Pass på at du får deg en skive mens brødet er nystekt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar