fredag 15. april 2011

Black bean chili

Jeg kjenner en begynnende forkjølelse lure nedi halsen... Da passer det med en varmende og hot gryte som jager vekk uhumskhetene! Listen med ingredienser ser kanskje litt avskrekkende ut, men det er for det meste krydder.

Til fire porsjoner trenger du:
1 dl olje, 1 pakke kjøttdeig, 1 løk, 1 - 2 chilier (ut fra hvor hot du vil ha gryten), 1 laurbærblad, 3 hvitløksbåter, 1 ss pepperkorn, 1 ss malt spisskummen, 2 ss paprikapulver, 1 dl vann, 1/2 buljongterning, 1 boks hakkede tomater, 1 flaske øl, 2 ts oregano, 1 ts timian, litt sitronskall, saften av 1/2 sitron, 1 boks svarte bønner, 2 ss mørk sirup, salt, koriander, revet ost, rømme og tortillas. (De tre siste ble dessverre ikke med på bildet. Stakkars små...)

Stek kjøttdeigen i oljen.

Ha pepperkornene i en morter...

...og dælj løs til hele gjengen er knust.

Finhakk løk, hvitløk og chili.

Ha løk, hvitløk, chili, spisskummen, paprikapulver, laurbærblad og pepper i pannen.

Bland alt godt sammen. Ha i vann og buljong og la det koke nesten helt inn.

Ha i øl og tomater.

Bland godt igjen og la chilien koke uten lokk i en halv time.

Riv skallet av litt av sitronen.

Skvis saften av halve sitronen.

Ha i oregano, timian, sitronskall og sitronsaft.

La bønnene renne godt av i et dørslag og ha dem i gryten.

Ha i mørk sirup.

Rør godt sammen og pass på at bønnene er gjennomvarme. Og da var chilien ferdig!

Finn frem tilbehøret - rømme, ost og koriander. 

Server chilien med tortilla ved siden av og rømme, ost og koriander på toppen!

4 kommentarer:

  1. Dette skal jeg ha til middag i dag hvertfall! Blitt totalt hekta på bønner i det siste, og dette så jo bare sinnsykt digg ut :D

    SvarSlett
  2. Bønner er kraftig undervurdert! Også er det så lett å lure de inn overalt - i taco, på pizza, i supper og gryter :)

    SvarSlett
  3. Mmm det ble kjempegodt! Jeg brukte guiness, så ut som en oppskrift som kledd et litt kraftig øl. Både Rema og Meny var tomme for koriander, da >.< nedtur!

    SvarSlett
  4. Godt å høre :) Kan tenke meg at det ble bra med Guiness, det skal jeg prøve neste gang!

    SvarSlett